Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3279092
    • Do końca roku: 237 dni
    • Do wakacji: 44 dni

CO SIĘ JE W AFRYCE?

Zuchy na zbiórce kwietniowej poznawały kuchnię afrykańską, która zdecydowanie różni się od naszej.  Przeważają w niej potrawy z owoców, warzyw, ryżu i zbóż, zaś mięso i ryby goszczą w niej rzadko, w przeciwieństwie do naszej kuchni. Zuchy oglądały rośliny, które lubią na co dzień zjadać Afrykańczycy – maniok, słodkie ziemniaki, jams, teff, soczewicę i proso, ale też znane nam niektóre warzywa i owoce, na przykład banany, które są przysmakiem w Afryce. Dowiedziały się, co Afrykańczycy robią z liści i łodyg bananowca, podziwiały wszystko na zdjęciach. Zuchy wysłuchały też opowieści Ursuli Nafuli „Babcine banany”, poznały wiele ciekawostek o bananach oraz przepis na ulubiony deser Afrykańczyków – grillowane banany. Na koniec samodzielnie wykonały deser bananowy i z przyjemnością go zjadły. Na zakończenie zbiórki wzięły udział w konkurencji na zjadanie cytryny z uśmiechem na twarzy – bez kwaśnej miny J